Op zoek naar je biologische ouders? Zo pak je dat aan.

Geplaatst door

Adoptie is niet een alledaags onderwerp waar je gemakkelijk over praat, toch zijn er in Nederland best wat mensen die erover nadenken om een kind te adopteren. Hier hebben zij natuurlijk verschillende redenen voor, sommigen hebben geen partner maar wel een kinderwens, sommige stellen kunnen samen geen kind krijgen en anderen willen een weeskind graag uit zijn of haar positie helpen en een fijn en veilig thuis bieden. Als je zelf geadopteerd bent dan weet je dit misschien al van jongs af aan of je adoptieouders hebben het je op een bepaalde leeftijd verteld. Sommige geadopteerde kinderen weten wie de biologische ouders zijn, maar meestal is dit niet zeker. Het kan dus zomaar zijn dat je geadopteerd bent, niet weet wie je biologische ouders zijn maar wel dolgraag wilt weten wie dat zijn en waar je nu eigenlijk precies vandaan komt.

 

Hier begin je je zoektocht

De zoektocht begint bij je adoptieouders. Vraag hen je alles te vertellen wat zij weten als je op zoek gaat naar je biologische ouders en vraag hen je hierbij te helpen. Je kunt zo het eerste contact leggen met het adoptiebureau dat heeft bemiddeld en vanaf daar verder zoeken. Houd er wel rekening mee dat het voor je adoptieouders best moeilijk kan zijn. Kunnen jouw adoptieouders je nu niet helpen, om wat voor reden dan ook, dan kun je online beginnen aan jouw zoektocht. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een nationale of internationale DNA-databank om mogelijk met meerdere verwanten gematcht te worden. Hiermee vergroot je de kans op een resultaat van jouw zoektocht. Als je besluit om verder te gaan zoeken breekt vaak een spannende tijd aan. Twijfels in deze periode zijn volkomen normaal. Weet dat je ieder moment kunt stoppen met de zoektocht of deze even te pauzeren als je teveel twijfels hebt.

 

Een eventuele ontmoeting

Loopt jouw zoektocht nu succesvol af, dan hoeft het nog niet zo te zijn dat je jouw biologische ouders ook daadwerkelijk ontmoet. Soms willen zij dit niet of zijn zij niet meer in leven. Ga je de ontmoeting wel aan, dan zal dit een emotionele gebeurtenis zijn waarvan je de uitkomst niet op voorhand kunt voorspellen. Klikt het gelijk tussen jullie of is hebben jullie weinig overeenkomsten omdat jullie gescheiden van elkaar leven? Het kan zijn dat jullie vreemden voor elkaar blijven. Je kunt de twijfel wegnemen door een DNA-test of vaderschapstest te doen. Zo kun je uitsluiten of jullie écht familie van elkaar zijn. Vanaf dat punt kunnen jullie beide besluiten of je wel of geen contact wilt houden.

Geef een reactie